Maven Space Challenge

De Maven Challenge is een challenge waarbij Maven Analytics een dataset ter beschikking stelt en een meer of minder duidelijke omschrijving van het 1 pagina report dat ze willen zien. Over het algemeen krijg je een maand de tijd om je resultaat in te sturen. De complete opdrachtomschrijving is te vinden op de site van Maven Analytics. In deze opdracht kregen de deelnemers de beschikking over (een deel) van de gegevens van de ruimtemissies die tot aug 2022 hebben plaatsgevonden. Met een deel bedoel ik, dat er een locatie werd gegeven, dat locatiegegevens incompleet waren en dat het enorm verleidelijk was om een lancering op basis van de lanceerbasis aan een land toe te schrijven maar dat het logisch gezien op basis van de data incorrect was.

Kortom, tricky data deze keer.

Update paar uur later, er zat ook nog een truc met de missies in die ik over het hoofd heb gezien, althans, dat zegt iemand op LinkedIIn en ik denk dat hij wel gelijk heeft. Grappige is dat in onderstaand plaatje als ik een paar keer missions voor launches had gewisseld er maar 3 getalletjes niet zichtbaar kloppen 🙂 Maar goed, note to self “volgende keer nog beter kijken en vooral als je moe bent niet iets leuks gaan doen wat met de opdracht te maken heeft maar gewoon stoppen.

Uitvoering

Het cleaning- en transformatiegedeelte heb ik met python, pandas en numpy gedaan. De intentie was om het dashboard met Dash/Plotly te maken, dat bleek wat tijdsintensiever dan ik dacht. Ik wilde dan ook heel veel, want de dashboards bij de challenges zien er wel erg strak uit. Voor de visualisatie ben ik overgestapt naar Power BI, voor het afbeelden in Power BI heb ik soms gebruik gemaakt van dataframes die ik gemaakt had voor de andere configuratie. Het is zonde om in Power BI dingen te gaan doen die je eigenlijk al klaar hebt liggen en gelukkig kun je data gemakkelijk heen en weer schuiven.

Dit is het uiteindelijke dashboard geworden (met de spelfouten die ik later pas zag maar er komt soms een moment dat je verder wilt, en de aandacht die ik bij klantopdrachten voor de details heb was nu even wieberen):