Wat kost een website of webshop?

Korte antwoord: het is maar net wat je wilt.

De kosten voor een website of webshop zijn opgebouwd uit een investeringsdeel en structurele (doorlopende) kosten.

De investering

opzetkosten, dat wil zeggen dat de website of webshop gemaakt moet worden

Doorlopende kosten

domein/hosting
content onderhoud: dat wil zeggen het onderhoud van pagina's of producten. Dit kun je zelf doen of laten doen.
technisch onderhoud: dat wil zeggen het up-to-date houden van de gebruikte software (het CMS, uitbreidingen op het CMS) zodat de functionaliteit actueel is en de bescherming tegen hackers optimaal. Daarnaast hoort het regelmatig maken van een backup voor eigen gebruik bij het technisch onderhoud.
licentiekosten:een extra functionaliteit kost ook in Open Source vaak geld. Dat gaat via abonnementen of licenties die vaak per jaar worden afgesloten. Voor een update naar de nieuwste versie zal dus op een gegeven moment geld moeten worden betaald.

Ervaringen van EMMA-design over klantgedrag en de gevolgen voor de website

Veel klanten onderschatten het technisch onderhoud, hoe belangrijk het is en dat het geld kost of dat ze het ook werkelijk moeten doen als ze daarvoor kiezen. De firma "misbruik-websites" wacht niet totdat besloten is hoe dit technisch onderhoud gedaan wordt of de klant tijd of moed heeft verzameld om het zelf te doen. EMMA-design krijgt veel vragen over websites die met de beste intenties zijn gebouwd en daarna nooit meer onderhouden met alle gevolgen van dien.

Veel klanten onderschatten de gevolgen van een gehackte website. Het opschonen van een gehackte website is een precies en uitgebreid werkje. Lees dus ook kostbaar. Het niet (laten) updaten van je website kan dus op de lange duur een veel grotere onverwachte kostenpost genereren dan de kosten die het direct uitbesteden van onderhoud zouden zijn geweest.

Veel klanten veronderstellen dat het gebruik van een Open Source CMS zoals Joomla of Wordpress goedkoop is omdat de software gratis te downloaden is.  Daar is ook veel mee gezegd. Open Source software is gratis te downloaden en te bekijken. Ook door mensen die vooral geïnteresseerd zijn in hoe die software is te misbruiken. Een deel van de updates is dan ook bedoeld om niet alleen functionaliteit toe te voegen maar ook om te anticiperen op beveiligingsproblemen. Daarnaast kosten uitbreidingen van de functionaliteit vaak geld. De ontwikkelaars daarvan hebben namelijk ook maandelijks terugkerende kosten en proberen op deze manier een mooi evenwicht te vinden tussen die kosten en het onderhouden van de functionaliteit. Kortom: hoe meer je wilt van jouw website, hoe hoger de kosten van technisch onderhoud en licenties kunnen worden.

Wat je moet weten


  1. Let bij een offerte niet alleen op de kosten voor het maken maar ook op de kosten van onderhoud en licenties en neem die serieus.
  2. Calculeer eens in de 2 à 3 jaar een groter bedrag in voor het deels opnieuw maken van de website vanwege technische vooruitgang.
  3. Meer lezen over ondersteuning door EMMA-design

 

Wil je meer informatie?    Neem contact op

 

Go To Top